O autorze
Anna Grodzka (ur. 16 marca 1954 w Otwocku) – polska aktywistka społeczna, współzałożycielka Fundacji Trans-Fuzja, działającej na rzecz osób transpłciowych, Fundacji LGBT Business Forum oraz Stowarzyszenia Zrównoważonego Rozwoju Społecznego „Społeczeństwo FAIR“, posłanka na Sejm RP VII kadencji.

Nosiła imię Krzysztof, ale od dziecka czuła się dziewczyną i kobietą. W okresie jej młodości korekta płci była niemożliwa, dlatego zdecydowała się na to dopiero w 2008 roku, gdy jej syn był już dorosły. Jej procesowi korekty płci został poświęcony film dokumentalny "Trans-akcja" (reż. Sławomir Grünberg, HBO 2010).
Anna Grodzka ukończyła studia z zakresu psychologii klinicznej na Uniwersytecie Warszawskim. Prowadziła działalność gospodarczą, w branży wydawniczej i poligraficznej. Społecznie działała w Zrzeszeniu Studentów Polskich, Socjaldemokracji RP, a następnie do września 2011 była członkinią Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Warszawie.
Od 2009, do czasu wyboru do parlamentu prowadziła Fundację Trans-Fuzja. Organizacja ta stawia sobie za cel upowszechnianie wiedzy o transpłciowości, a także podejmowanie działań na rzecz wsparcia osób transpłciowych. Była także wiceprzewodniczącą Komisji Dialogu Społecznego ds. Równego Traktowania przy Prezydencie m.st. Warszawy.
W wyborach do Sejmu RP w 2011 roku kandydowała z pierwszego miejsca krakowskiej listy Ruchu Palikota. W wyniku głosowania uzyskała 19 451 głosów i mandat poselski. Została tym samym pierwszą w Polsce osobą publicznie ujawniającą swoją transpłciową przeszłość, którą wybrano do parlamentu. Jest Laureatką corocznej nagrody Fundacji im. Izabeli Jarugi-Nowackiej „Okularów Równości” w 2012 roku. W swojej pracy parlamentarnej zajmuje się przede wszystkim problematyką praw człowieka i przeciwdziałania dyskryminacji, problemami polityki mieszkaniowej, prawa pracy i związków zawodowych, promocją odnawialnych źródeł energii, demokracji energetycznej, kultury i problemami równości kobiet i mężczyzn oraz osób LGBT. Współpracuje z wieloma organizacjami pozarządowymi.

Oświadczenie w związku z jesiennymi wyborami parlamentarnymi

Doniesienia medialne, że moja kandydatura jest brana pod uwagę w związku z tworzeniem listy wyborczej Zjednoczonej Lewicy w jesiennych wyborach parlamentarnych, skłaniają mnie do złożenia tego oświadczenia.

Prawdą jest, że byłam całym sercem za porozumieniem na lewicy. Miałam nadzieję, że w wyniku tych rozmów, powstanie formacja o nowej jakości politycznej, skupiająca wiele środowisk i osób zaufania publicznego. Dlatego pozytywnie odpowiedziałam na apel OPZZ o podjęcie rozmów w tej sprawie. Dziś z przykrością muszę przyznać, że taka koalicja była tylko moim marzeniem. Jestem zawiedziona kształtem rodzącej się koalicji, która nie tworzy prawdziwej nowej lewicy społecznej, gospodarczej i światopoglądowej.

Dlatego oświadczam, że nie będę kandydowała w jesiennych wyborach do Sejmu RP.

Po zakończeniu kadencji Sejmu zamierzam ponownie poświęcić się pracy w organizacjach pozarządowych. Nie oznacza to mojego wycofania się z polityki. Zamierzam między innymi skoncentrować się na pracy w Stowarzyszeniu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Społecznego "Społeczeństwo FAIR" któremu przewodniczę, aby dalej pracować na rzecz równości i sprawiedliwości społecznej umacniając polską lewicę.

Wierzę, że wraz z ludźmi podzielającymi nasze lewicowe przekonania, skupionymi w postępowych organizacjach pozarządowych i niereprezentowanymi jeszcze w parlamencie partiach politycznych, uda nam się zrobić wiele dla realizacji wizji Polski sprawiedliwej i racjonalnej, działającej według zasad zrównoważonego rozwoju i szanującej prawa człowieka. Wierzę w Polskę fair.

Anna Grodzka
Trwa ładowanie komentarzy...